Πόσο απαραίτητα είναι τα διατροφικά συμπληρώματα;

Η διατροφή του κουταβιού πρέπει να είναι προσεγμένη. Ένα θέμα που συχνά απασχολεί τους ιδιοκτήτες είναι η χρήση των διατροφικών συμπληρωμάτων για κουτάβια (βιταμίνες , ασβέστιο κλπ.). Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατάχρηση των βιταμινών ,μπορεί να προκαλέσει τοξικό σοκ. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου , φωσφόρου ή βιταμίνης D , μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των οστών του κουταβιού.Για αυτό τον λόγο πρέπει η χρήση τους να γίνετε με πρόγραμμα που θα το καθορίσει ο κτηνίατρος ,και που κατά κανόνα θα είναι διαφορετικό για το κάθε κουτάβι.


Τι είδους τροφή πρέπει να επιλέξουμε για την διατροφή του κουταβιού;

Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες τροφών που μπορούμε να ταΐσουμε ένα κουτάβι : ξηρά τροφή , μαγειρεμένο, κονσέρβα. Θα αναφερθούμε αναλυτικά στην κάθε μία.


1. ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ

Επιλέξτε ποιοτική, συσκευασμένη ξηρά τροφή για κουτάβια και όχι τις φθηνές/χύμα του εμπορίου!


Γιατί; Θωρακίζουν την υγεία του σκύλου σας, δεν προκαλούν αλλεργίες ούτε δερματοπάθειες. Δεν προκαλούν δυσπεψίες και δεν προδιαθέτουν για παχυσαρκία.Οι χύμα τροφές είναι αδύνατον να γνωρίζετε τι περιέχουν. Επίσης δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το πότε ανοίχτηκαν ή αν έχουν κάποιου είδους πιστοποίηση.

Τα πλεονεκτήματα μιας σωστής και ποιοτικής ξηράς τροφής:

Περιέχει υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών

Τα φυσικά λιπαρά βρίσκονται σε ισορροπημένη ποσότητα

Περιέχει λιγότερα πρόσθετα και συντηρητικά

Έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Δεν δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια

Φυλάγεται στο ντουλάπι

Έχει μικρότερο ποσοστό υγρασίας (7-9%)

Έχει χαμηλότερο κόστος από την κονσέρβα

2.  ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ :

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο σκύλος δεν πρέπει να τρώει φαγητό για ανθρώπινη κατανάλωση ή ακόμα περισσότερο φαγητό που παρασκευάζετε στο σπίτι.Αυτό, έτσι γενικά όπως διατυπώνετε, δεν είναι αλήθεια.Το μαγειρεμένο φαγητό ή το φαγητό για ανθρώπινη κατανάλωση μπορεί να αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή για σκύλους αν και εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις :

Κατά το μαγείρεμα να τηρούνται σωστές συνθήκες υγιεινής

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε να είναι κατάλληλα για κατανάλωση και όχι υπολείμματα επεξεργασίας κρέατος ή αλλοιωμένα προϊόντα .

Να ακολουθούμε συγκεκριμένες συνταγές (ποσότητες υλικών) και όχι, ότι τυχαία βρήκαμε την στιγμή της παρασκευής

Να γνωρίζουμε ποια συστατικά επιτρέπετε να καταναλώνει ο σκύλος και ποια όχι.

Ότι περισσεύει στο τραπέζι μας δεν είναι ότι καλύτερο (κάποτε είναι και επικίνδυνο),για τον τετράποδο φίλο μας.

Όπως καταλαβαίνουμε, ένα διαιτολόγιο που βασίζεται σε φαγητό κατσαρόλας απαιτεί χρόνο, αρκετή δεξιοτεχνία και αρκετά έξοδα!

Τα πλεονεκτήματα των μαγειρευτών:

Γνωρίζετε με σιγουριά τι τρώει ο σκύλος
Χρησιμοποιείτε την ποιότητα τροφής που του αρέσει
Έχετε φροντίσει εσείς για την σωστή αναλογία

3. ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ :

Η ποιότητα και εδώ παίζει βασικό ρόλο, αφού δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που συχνά πέφτουν θύματα, αγοράζοντας τροφές οι οποίες αναμειγνύονται με συστατικά κατώτερης ποιότητας.
Αν θέλετε να εναλλάσσετε την ξηρά τροφή με κονσέρβα προτιμήστε μία κονσέρβα για κουτάβια, με σωστές αναλογίες και ποσότητες σε συστατικά.


Πλεονεκτήματα της κονσέρβας σκύλων:

– Η γευστικότητα είναι αυξημένη σε σχέση με την ξηρά τροφή.

– Είναι πιο εύκολο να φαγωθεί.

– Τις περισσότερες φορές περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης.

Τελικά , τι πρέπει να τρώει το κουτάβι ;

Κατά την γνώμη μου, ο σκύλος γενικά μπορεί να τρώει όλα τα παραπάνω με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε.Το κουτάβι όμως, καλά θα ήτανε, και ιδιαίτερα αν είναι μεσαίας ή μεγαλόσωμης φυλής, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του, να διατρέφεται αποκλειστικά με ξηρά τροφή καλής ποιότητας .Αυτό το θεωρώ απαραίτητο γιατί αν από μικρό ένα σκυλάκι διατρέφεται με κονσέρβες ή μαγειρεμένο φαγητό, έστω και αν είναι άριστης ποιότητας, κινδυνεύουμε ,ιδιαίτερα αν είναι και λίγο δύσκολο στο φαγητό του , να μην μπορέσουμε πότε να το μάθουμε στην κατανάλωση ξηράς τροφής. Αν βέβαια η τσέπη μας , ή και ο χρόνος που διαθέτουμε μας το επιτρέπει, δεν θα ήτανε σημαντικό πρόβλημα κάτι τέτοιο.

Tι πρέπει να αποφεύγουμε στην διατροφή του κουταβιού ;

Δεν πρέπει να του δίνουμε ποτέ τροφή πολύ κρύα ή πολύ ζεστή.

Τα κόκαλα απαγορεύονται!

Δεν πρέπει να καταναλώνει γλυκά , ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά , σάλτσες , μαγιονέζα.

Αποφύγετε το ψωμί, τις πατάτες και τα μακαρόνια επειδή έχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου.

Δεν πρέπει να δίνετε μεγάλη ποικιλία τροφών στον σκύλο σας επειδή τα αποθέματα ενζύμων είναι μικρά. Αν μάθει σε μία μεγάλη ποικιλία, τότε κινδυνεύει να εκτεθεί σε προβλήματα μεταβολισμού.

Τοξικά για τον σκύλο είναι : σκόρδο , κρεμμύδι , πράσο , σταφύλια , σταφίδες , σοκολάτα , ωμό ζυμάρι ,  ξυλιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης για τσίχλες) , αβοκάντο , μανιτάρια , καρύδια μακαντέμια .

Μερικές ακόμα συμβουλές για την διατροφή του κουταβιού….

Η θέση παροχής νερού και φαγητού του σκύλου πρέπει να είναι πάντα ίδια.

Τα πιάτα φαγητού και νερού πρέπει να είναι πάντα καθαρά.

Τα ενδιάμεσα και οι λιχουδιές πρέπει να είναι περιορισμένα .

Δεν πρέπει να δίνουμε στο σκύλο και ιδιαίτερα στο κουτάβι να τρώει την ώρα που τρώμε και μάλιστα από το φαγητό μας.Ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο με κανόνες ιεραρχίας και ως τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε.Αν του δώσουμε να φάει την ώρα που τρώμε και εμείς ,θα καταλάβει ότι τον “φοβόμαστε” και του παραχωρούμε το φαγητό μας!!! Και έτσι σιγά σιγά θα αρχίσει με διάφορους τρόπους να διεκδικεί την ιεραρχική μας θέση στην αγέλη του.

Αν για οποιοδήποτε λόγο αρνείται το φαγητό που του δίνουμε , δεν επιτρέπεται να του προσφέρουμε κάτι άλλο που θα του αρέσει καλύτερα , αλλά ούτε να το αφήνουμε όλη την ημέρα στην διάθεση του , γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να καταλήξουμε να του παρέχουμε για φαγητό , “φιλετάκια γαλοπούλας σε σάλτσα μπεαρνέζ και πατάτες baby”!!!

Κουτάβια και Διατροφή

Από pettales

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *