Οι σκύλοι Γιορκσάιρ τεριέ, γνωστοί με το υποκοριστικό Yorkie, αποτελούν σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Το χρώμα του τριχώματός τους, εντυπωσιακό και μεταξένιο, παραμένει μαύρο ως και την ηλικία των 3 μηνών, όταν ένα σκούρο μπλε – αργυρό χρώμα κάνει την εμφάνισή του. Πολλοί ιδιοκτήτες κόβουν τις ουρές τους, αν και το κόψιμο της ουράς όπως και κάθε άλλη καλλωπιστική παρέμβαση είναι παράνομη στην Ελλάδα από το 1992.

Αγνοεί το μικρό μέγεθός του, και είναι πάντα πρόθυμο για περιπέτεια και διασκέδαση. Είναι ένα περίεργο, τολμηρό και πεισματάρικο σκυλί. Μερικά έχουν την τάση να γαβγίζουν πολύ, όμως μπορείτε εύκολα να του διδάξετε να σταματήσει να το κάνει.

Το Γιορκσάιρ Τεριέ έχει την τάση να ασκείται μόνο του μέσα στο σπίτι, αλλά θα πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα να παίζει σε ασφαλή χώρο. Εκτιμά ένα σύντομο περίπατο με λουρί και απολαμβάνει την ευκαιρία να μπορεί να εξερευνήσει σε εξωτερικούς χώρους. Αυτή η ράτσα δεν είναι σίγουρα ένα σκυλί που μπορεί να ζήσει στην ύπαιθρο.

Σε πολλά Γιορκσάιρ Τεριέ ήταν της μόδας να τους περικόπτουν τα αυτιά, αλλά το 1889 η Ιρλανδική λέσχη Τεριέ της Αγγλίας απαγόρευσε την περικοπή των αυτιών στη ράτσα. Η απόφαση είχε εκτεταμένες συνέπειες για όλους τους σκύλους αφού η απόφαση αυτή οδήγησε στην κατάργηση της περικοπής των αυτιών σε όλες τις ράτσες στην Αγγλία.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών τους είναι το επίπεδο κεφάλι, τα κανονικού μήκους δόντια και τα μάυρια νύχια. Έχουν ζωηρά μάτια και αυτιά όρθια κατά το ήμισυ. Στο κεφάλι έχουν τόσα πολλά μαλλιά που σχεδόν πάντα είναι αναγκαίο να μαζεύονται πάνω. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των Yorkie τους κόβουν τα μαλλιά στο κεφάλι. Αρκετοί άνθρωποι δεν τα θέλουν στο σπίτι πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό αλλά δίνοντας βάση στο γεγονός ότι δεν μαδάνε και ότι δε φέρνουν κακοσμία σε χώρους είναι ιδανικά για οποιοδήποτε χώρο (μικρό ή μεγάλο)! Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, οι τρίχες τους είναι όπως ακριβώς οι τρίχες του ανθρώπου. Μεγαλώνουν όσο μπορούν χωρίς να μαδάνε. Το μακρύ του τρίχωμα χρειάζεται βούρτσισμα ή χτένισμα κάθε μία ή δύο μέρες.

– Σημαντικές ανησυχίες: κατάρρευση τραχείας
– Μικρά προβλήματα: εξάρθρωση επιγονατίδας
– Περιστασιακά εμφανίζονται: PRA
– Προτεινόμενες εξετάσεις: υπερηχογράφημα ήπατος, γόνατο, μάτια

Όσον αφορά στα ενήλικα Γιορκσάιρ Τεριέ, το βάρος τους, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, κυμαίνεται από 1.8 έως 3.2 κιλά. Ανάλογα μάλιστα με το μέγεθός των σκύλων, το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να φτάσει από 15 έως και 17 χρόνια.

Από pettales

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *